Lundhede Nyt 6, uge 19, 2013
Endelig viser foråret sig fra den venlige side, og nu går det hurtigt. Staudernes vækst øges fra dag til dag. De tidligtblomstrende buske og træer står i fuldt flor. Bierne summer i nogle af dem. Især et af mine japanske kirsebær lød som en lille bisværm, da jeg kom forbi det tirsdag morgen. Husk at komme ud og nyde haven om morgenen her i fridagene, hvis der er mulighed for det.
Gang i køkkenhaven
Nu er jordtemperaturen høj nok til at de fleste grøntsager kan sås i køkkenhaven. Vent dog lidt endnu med at så de varmekrævende bønner og græskar. De vil gerne have 15 grader i jorden. Der er den ikke endnu. Brug et jordtermometer, eller se jordtemperaturen på Landbrugsinfo.
Mange steder er jorden meget tør nu, fordi vi ikke har fået regn af betydning i lang tid. Især det øverste jordlag, hvor frøene skal sås, er tørt. Derfor er det klogt at vande i sårillerne inden frøene sås. Brug vandkande eller en brusestang på vandslangen.
Grøntsagsfrø, læggekartofler og spiseløg i netbutikken
Jordtermometer i netbutikken
Jordtemperaturen på Landbrugsinfo
Vandkander i netbutikken på denne side
Brusestang i netbutikken
Glæder og sorger i blomme- og æbletræer
Det er skønt når frugttræerne blomstrer. På det stade er de mindst lige så flotte som egentlige prydtræer. Dertil kommer frugterne senere på året, men når frugterne skal nydes, risikerer vi desværre også skuffelser og ærgrelser - nemlig orm i blommer og æbler. Deres tilstedeværelse skal forebygges nu. Det gør vi ved at ophænge en feromonfælde. Feromonfælden tiltrækker hannerne af æbleviklerne. De fastholdes på en limplade. Hunnerne kan ikke befrugtes, og dermed ingen æg, der senere udvikler sig til larven, vi kender som "orm i æbler". Tilsvarende fælde fås til blommetræer, hvor det er blommeviklerens larver, der er de uvelkomne gæster. Beregn en fælde til tre træer, men æbleviklerfælden kan dog ikke klare f.eks. to æbletræer og et blommetræ eller omvendt. Æbleviklerfælden (billede th) fanger kun æbleviklerne, og blommeviklerfælden (billede tv) fanger kun blommeviklere.
Blomme- og æbleviklerfælder på denne side i netbutikken
Blå anemoner
Anemonerne høre med til foråret i skoven og i haven. Hvid anemone, Anemone nemorosa er typisk i skovene, men kan også sagtens bruges i haverne. Der kan vi også plante og nyde andre former og farver i anemoner. F.eks. blå anemoner. Dem er der flere af. Når vi taler blå anemoner, tænker mange på "Kaj Munks blå anemone", Hepatica nobilis, som er den blå anemone (billedet tv). Den har vintergrønne blade på beskyttede steder. Blå anemone, Hepatica nobilis trives bedst på lerjord eller anden god muldjord, men overlever også på mere lette jorder. Ungarsk anemone, Hepatica transsylvanica ligner blå anemone meget, men er lidt større. Anemone nemorosa 'Robinsoniana' (billedet th) er en blå udgave af hvid anemone. 'Robinsoniana' bliver lidt større og har lidt større blomster end den hvide anemone.
Blå anemone, Hepatica nobilis i netbutikken
Ungarsk anemone, Hepatica transsylvanica i netbutikken
Anemone nemorosa 'Robinsoniana' i netbutikken
Anemone nemorosa 'Blue Queen' er også blå
Anemone nemorosa 'Blue Queen' er en anden blå udgave af hvid anemone. Lidt lysere end A.n. 'Robinsoniana'.
Anemone nemorosa 'Blue Queen' i netbutikken
Den evige jagt på liljebillerne
De er flotte, de skinnende røde liljebiller, men generer meget. De voksne biller gnaver i bladene på liljer, vibeæg og kejserkrone. Det kunne man måske leve med, men det er langt værre med deres larver. Hvad billerne ikke fik ædt, det klarer larverne i løbet af kort tid. Larverne er svagt orange, men man ser dem stort set kun som sorte klatter på bladene på de nævnte planter. De bliver sorte fordi de pakker sig ind i deres eget skidt, og er rigtig ulækre at se på. Fuglene vil ikke engang have dem - forståeligt nok. Indsatsen mod liljebillerne består af at indsamle dem med få dages mellemrum fra tidlig forår til sen efterår. Så længe kan de være aktive. De er nemme at fange. De flyver sjældent, men man skal alligevel lære sig en teknik. Hold hurtigt en hånd under bladene de sidder på, fordi de hurtigt lader sig falde til jorden, når de mærker noget røre sig nær ved. Efter indsamling er de nemme at klemme eller træde ihjel. Børn og børnebørn er som regel villige til en indsamling, hvis de kan se en økonomisk gevinst ved det. Jeg taler af erfaring.
Billedet viser de voksen biller til højre, mens det er æggene der ses på et blad tv. Skrab æggene af bladet og der kommer ingen biller. Indrømmet; æggene er ikke så let at få øje på.
Solskoldede Rhododendron
Selvom vinteren har været hård ved nogle Rhododendron, er det alligevel mit indtryk at langt de fleste kom godt gennem selve vinteren, men efterfølgende er der indtrådt skader på nogle planter. Jeg har selv oplevet det på en stor, gammel plante og en ret ung og nyplantet. De var friske i marts og først i april, men indenfor de seneste to-tre uger har de ændret udseende totalt. Alle blade blev mere eller mindre brune, og udseendet var ikke som efter en traditionel frostskade. Bladene på de to planter var blevet solskoldede. Nogle af dem er allerede faldet af og resten vil nok gøre det, eller blot blive hængende som de brune, triste blade de er. Den lille plante får lov at leve, for det tror jeg godt den kan, men den to meter høje, gamle plante blev omgående savet ned. Der ville da muligvis nok komme nye blade, men når den skulle miste alle de eksisterende blade, kunne jeg se for mig, at den ikke ville blive værd at se på de første mange år, så nu er der plads til en ny plante. Billedet viser den unge solskoldede Rhododendron 'Graziella'. Den store plante var en af de mere almindelige storbladede sorter.
Rhododendron i netbutikken
Ekstra blomsterflor med sommerblomstrende løg
Gladiolus, dahlia, liljer, montbrethia m.fl. er egnede i bede og krukker. Brug dem til at give endnu flere blomster end der er i forvejen, eller de kan hurtigt give fylde og blomster i et ungt bed, hvor der er god plads mellem andre planter. Gladiolus og montbrethia (billedet) er specielt gode, hvis man ønsker blomstring i sensommeren.
Sommerblomstrende løg i netbutikken
Varme på terrassen
Endelig kunne vi nyde et ophold på terrassen, men de lune aftner har vi ikke endnu. Det behøver ikke afholde os fra terrasselivet. Med en terrassevarmer til el, får du varme lige hvor du vil have det.
Se vore terrassevarmere her
Planlæg din have
Få hjælp fra vores havekonsulent.
Åbningstider 2013
Da Lundhede udelukkende fungerer som internetbutik, har vi ikke længere faste åbningstider. Hvis du ønsker at afhente bestilte varer, så ring venligst i forvejen og aftal tid.

Varer kan bestilles via internetbutikken, på mail info@lundhede.com eller tlf. 97 45 43 21.

Lundhede Planteskole
Gindeskovvej 22
Feldborg
7540 Haderup

Tlf. 97 45 43 21 - E-mail info@lundhede.com
Ønsker du IKKE flere emails fra Lundhede Planteskole?